Onze missie is het verbeteren van de kwaliteit van leven van oudere mensen door kansen te scheppen voor een vitaal en betekenisvol leven, hecht verbonden binnen de gemeenschap.

Wat moet je doen om vitaal en gezond oud te worden? Eigenlijk kennen we het recept wel: gevarieerd en vooral niet te veel eten, voldoende bewegen, niet roken, stress vermijden, goed slapen en een actief en sociaal leven leiden. Toch blijkt het voor veel mensen lastig om deze leefstijl vol te houden. Bij Leyden Academy zoeken we de oplossing niet in diëten, sportschoolabonnementen en campagnes die vertellen wat je wel en niet moet doen. We geloven in kleine slimme aanpassingen in de omgeving die verleiden tot gezonde en sociale keuzes, elke dag opnieuw. We hebben in 2016 diverse initiatieven genomen die mensen helpen om met hun fysieke en sociale omgeving aan de slag te gaan en zo langer gezond en fit te blijven.

Oud worden in de praktijk

Vitaal

Ook in 2016 was er volop aandacht voor het boek ‘Oud worden in de praktijk’, dat in september 2015 verscheen. Het boek betoogt dat we ongezond oud worden door onze moderne leefomgeving die ons voortdurend verleidt om te veel te eten en te weinig te bewegen. In plaats van dit met ijzeren discipline te weerstaan, moeten we onze omgeving zo aanpassen dat we onbewust gezondere keuzes maken. Dit geldt zeker ook voor de werkomgeving: bedrijven zijn steeds meer geïnteresseerd in de vitaliteit van hun medewerkers. Zo bracht Aegon N.V. eind januari 2016 het rapport ‘The New Flexible Retirement’ uit in combinatie met twee video’s die samen met Leyden Academy zijn ontwikkeld, over hoe het voelt om oud te zijn en hoe de kantoorinrichting kan verleiden tot gezond gedrag. In Leidschendam-Voorburg bleek het boek zelfs een inspiratiebron voor de nieuwe beweeg- en sportvisie van de gemeente. Verder gaven de auteurs diverse interviews, lezingen en colleges. Bijzonder was David van Bodegom’s TEDx Talk ‘Nudging for healthy ageing’ op 27 januari, voor een volgepakt TivoliVredenburg.

TEDx Talk

Veroudering ervaren

Vitale kantooromgeving

MOOC Healthy Ageing in 6 Steps

Vitaal

Leyden Academy heeft in samenwerking met de Universiteit van Kopenhagen en TU Delft haar eerste MOOC (massive open online course) ontwikkeld. De gratis Engelstalige cursus ‘Healthy Ageing in 6 Steps’ ging in december 2016 van start op online onderwijsplatform edX, een van de grootste MOOC-aanbieders ter wereld. Deelnemers aan de MOOC kregen in zes weken inspirerende colleges aangevuld met quizzen, discussies, opdrachten en zelfs virtuele excursies naar Kopenhagen en Gent om te leren hoe de omgeving kan helpen een langer, gezonder en gelukkiger leven te leiden. De MOOC kwam tot stand door onder meer een fonds van EIT Health. Eind december telde de cursus al meer dan 3.000 deelnemers, vanuit maar liefst 133 verschillende landen. Bijna de helft van de cursisten is ouder dan 41 jaar. In 2017 blijft de MOOC openstaan voor deelname, daarnaast verkennen we de mogelijkheid om ook een Nederlandstalige versie te ontwikkelen.

Trailer cursus

In de media

Evolutionaire mismatch maakt derde wereld welvaartsziek

Niet alleen in westerse landen neemt het aantal mensen met hart- en vaatziekten, kanker en diabetes toe: dit geldt ook voor ontwikkelingslanden. In Afrika veroorzaken deze ‘welvaartsziekten’ al meer sterfgevallen dan traditionele ziekten zoals malaria en longontsteking. In een artikel in het wetenschappelijk tijdschrift The American Journal of Tropical Medicine and Hygiene betogen enkele onderzoekers, waaronder David van Bodegom, dat de bevolking van ontwikkelingslanden veel gevoeliger is voor welvaartsziekten als gevolg van een ‘driedubbele evolutionaire mismatch’. De bevolking matcht zowel genetisch, epigenetisch als cultureel niet met de leefomgeving, die vaak binnen één generatie is overgegaan van schaarste naar toenemende welvaart. Het artikel werd in maart 2016 door diverse media opgepikt, waaronder RTL Nieuws en artsenmagazine Medisch Contact.

Vitality Club

Vitaal

In 2016 heeft Leyden Academy de Vitality Club opgericht, een project om een nieuwe manier van gezondheidsbevordering te onderzoeken. De Vitality Club is gebaseerd op ‘peer coaching’: ouderen coachen elkaar om dagelijks te bewegen. Leyden Academy heeft inspiratie opgedaan bij de FreeWheel Club in Ulft, waar sinds 2010 ongeveer 70 ouderen iedere doordeweekse dag een uur bijeenkomen om gezamenlijk in de buitenlucht te bewegen. Door de lage kosten van één euro per week is het voor iedereen toegankelijk. Uit metingen in Ulft blijkt dat de deelnemers fysiek vooruitgaan en dat het sociale aspect een belangrijke rol speelt.

Aangemoedigd door deze resultaten is in het najaar de eerste Vitality Club in Leiden opgericht. Elke werkdag om 09.00 uur komt een wisselend gezelschap van Leidse senioren bijeen bij Theehuis Noord om een uur te sporten onder begeleiding van een coach-vrijwilliger. Naast beweging biedt de Vitality Club ook een ontmoetingsplek voor nieuwe contacten. We hopen dit initiatief uiteindelijk toegankelijk te maken voor meer groepen ouderen op andere locaties.

Ontpillen met dr. David

Vitaal

Miljoenen Nederlanders slikken dagelijks medicijnen tegen onder meer hoge bloeddruk, hoog cholesterol, depressie, slapeloosheid, brandend maagzuur, gewrichtsklachten, botontkalking en diabetes. Aandoeningen die vaak ‘verouderingsziekten’ worden genoemd, maar die in hoge mate door onze manier van leven worden veroorzaakt. Wij kunnen veel gezonder oud worden, met minder pillen en vervelende bijwerkingen. Sinds maart 2016 neemt David van Bodegom in de rubriek ‘Ontpillen met dr. David’ in het tijdschrift Zin elke maand een andere (verouderings)ziekte onder de loep. Hij geeft daarbij aan welke medicatie de dokter voorschrijft en wat je er zelf aan kunt doen. De begeleidende illustraties zijn van Sabine Wisman.

In de media

Levensverwachting Olympische atleten

In augustus vonden in Rio de Janeiro de Olympische Spelen plaats. Hulde aan de medaillewinnaars, maar wat betekent een topprestatie voor de levensverwachting? En maakt het daarbij uit of je vroeg in je loopbaan piekt, of een laatbloeier bent? Paul van de Vijver, David van Bodegom en Rudi Westendorp onderzochten het verband tussen sportprestaties en levensverwachting, en publiceerden erover in het wetenschappelijk tijdschrift Aging. De conclusie dat laatbloeiers zich mogen verheugen op een gemiddeld langere levensverwachting, kreeg internationaal veel media-aandacht met onder meer publicaties in de Britse Sunday Times (1 miljoen abonnees) en in Australische en Nieuw-Zeelandse dagbladen. Ook diverse Nederlandse en Deense nieuws- en sportmedia berichtten over het onderzoek.